Direct een loodgieter nodig in Nijmegen?Bel 085 106 1229Of vul het formulier in

Werkzaam in Nijmegen, hoofdvestiging Groningen
Zelf uw radiator ontkoppelen en de nieuwe aansluitenRedactie, 15 maart 2024

Uw eigen radiatorklep losmaken met deze handige aanwijzingen

Bij een defecte radiator of als u een nieuwe (design)radiator wilt aanschaffen, presenteren wij hier een handig stappenplan waarmee u zelf een radiator kunt vervangen. Bij het verwijderen van de oude radiator is het van belang om de cv-ketel uit te schakelen en de temperatuur te laten dalen tot onder de 40 graden. Open alle radiatoren die zich boven uw eigen radiator bevinden om ze leeg te laten lopen.

In het geval dat de radiator die u wilt vervangen zich op het laagste punt bevindt, is het verstandig om een vulslang aan te sluiten op de vul- en aftapkraan. Open de kraan om de installatie leeg te laten lopen. Wanneer de te vervangen radiator niet op het laagste punt zit, dient u de juiste locatie te zoeken en daar de vulslang aan te sluiten om de installatie leeg te laten lopen.

In de meeste gevallen bevindt de radiator zich op het laagste punt van uw woning. Koppel zowel de invoer- als uitvoerkoppelingen van de verwarmingsunit los. Schroef de radiator zelf los en neem indien nodig de bevestigingsmaterialen weg.

Uw oude radiatorknop vervangen door een nieuw exemplaar

Na het verwijderen van de oude radiator, is het nu tijd om de nieuwe te installeren. Als u een gelijke radiator plaatst, zijn dezelfde bevestigingsbeugels toepasbaar. Als u een ander type radiator wilt aankoppelen waarbij de aansluitingen op een andere plek zitten, moet u de leidingen verlengen met specifiek gereedschap.

De buizen verbinden met een fitting doet u als volgt. Na het juist snijden van de buis met de buizensnijder, dient u de moer over de buis te schuiven. De knelring dient over de buis te worden geschoven (oudere knelringen kunnen niet opnieuw worden gebruikt). Vervolgens steekt u de buis in de fitting en draait u de moer goed vast.

Zodra de af- en toevoer aangesloten zijn op de nieuwe radiator en alle ontluchtingskranen gesloten zijn, dient u het systeem opnieuw te vullen via de waterkraan bij de ketel. Laat de slang eerst vullen met water voordat deze wordt aangesloten op het systeem om de ontluchting te minimaliseren. Wanneer u de kraan opendraait, laat het water lopen totdat de druk ongeveer 1,5 tot 2 bar bedraagt. Als dat nodig is, ontlucht dan de installatie opnieuw.

Toch een professional inschakelen?

Mocht het niet lukken of wenst u hulp van een professional?Benader de Beste Vakman om dit voor u te regelen. Via 085 106 1229 staan we u graag te woord om de mogelijkheden te bespreken.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1229

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Een moment geduld alstublieft
We verwerken uw aanvraag...

Waarom kiezen voor ons?

...